Dubbele achternamen

Dubbele achternamen

De keuze voor een dubbele achternaam kan praktisch zijn voor mensen met meerdere nationaliteiten. Voor (samengestelde) gezinnen waarbij de partners niet dezelfde achternaam dragen, wordt door de keuze voor een dubbele achternaam naar buiten toe mogelijk meer duidelijkheid gegeven en/of meer verbondenheid gevoeld. Een kind deelt dan een achternaam met beide ouders en al zijn / haar broers en zussen.

Voor 1 januari 2024 moesten ouders kiezen tussen de naam van de ene ouder of die van de andere ouder.

Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur aangeven voor een dubbele achternaam. Dit kan tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of het erkennen van het kind. Het is niet verplicht om te kiezen voor een dubbele achternaam. Als ouders geen keuze maken, dan geldt de ‘oude’ regeling op basis waarvan een kind van getrouwde of geregistreerde ouders de naam van de vader of de duomoeder krijgt en een kind van ouders dien niet gehuwd of geregistreerd zijn de naam van de (geboorte)moeder. Ouders die geen keuze maken.

Wat zijn de mogelijkheden?

  • Een dubbele achternaam kan uit hooguit twee (gehele) achternamen bestaan; dus inclusief tussenvoegsels.
  • Ouders mogen zelf de volgorde van de namen kiezen.
  • De naamskeuze en volgorde geldt automatisch ook voor eventuele volgende kinderen uit dezelfde relatie.
  • Er wordt geen koppelteken tussen de namen geplaatst.
  • Als de ouders zelf een dubbele achternaam hebben op grond van deze wetgeving, dan dienen zij te kiezen welke achternaam zij willen doorgeven. De dubbele achternaam van hun kind kan dus uit hooguit twee achternamen bestaan.
  • Bij adoptie is er nog een extra keuzemogelijkheid; er kan ook gekozen worden voor de oorspronkelijke achternaam van het kind in combinatie met de achternaam van 1 van de adoptieouders.

 

 

In het vervolg kunnen ouders voor hun kind dus kiezen uit:

  • de (dubbele) achternaam van een van de ouders;
  • een achternaam van een ouder gevolgd door een achternaam van de andere ouder.

Overgangsregeling

Ouders van kinderen van wie de oudste op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen gebruik maken van een overgangsregeling. Zij mogen vanaf 1 januari 2024 alsnog voor een dubbele achternaam kiezen voor hun kind(eren). De gekozen naam geldt vervolgens voor alle kinderen van diezelfde ouders. De overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025.

Kosten

De naamskeuze dient geregeld te worden bij de gemeente. Dit kost € 75,-- voor het eerste kind en € 50,-- voor elk volgend kind (tarieven 2024).

 

1